Gratis verzending vanaf € 39 (Nederland vanaf € 89)! Bestellingen worden dezelfde werkdag verzonden

Lifestyle_image Vitis Gezond Tandvlees Mondspoelmiddel met 0,05% Cetylpyridinium Chloride (CPC) 31414

Wat te doen bij ontstekingen in de mond?

Een ontsteking in de mond wordt veroorzaakt door een bacterie, virus of schimmel. Door de ontsteking raakt het mondslijmvlies geïrriteerd en kan men pijn ervaren. Je kan een ontsteking krijgen op het gehemelte, het wangslijmvlies, de speekselklieren, de tong, het tandvlees en aan de binnenzijde van de lippen.

Oorzaken

Vaak ligt een slechte mondhygiëne aan de basis van een ontsteking: de voornaamste oorzaak is tandplak.

Ook als je een wondje in de mond hebt door bijvoorbeeld een slecht passend kunstgebit, door te hard poetsen of door op je wang of lip te bijten, kan dit snel ontsteken.

Bepaalde factoren kunnen ervoor zorgen dat je gevoeliger bent aan ontstekingen in de mond zoals een verminderde weerstand, vitamine tekort, bepaalde medicatie, roken, stress, hormonale veranderingen, diabetes en ouderdom.

Symptomen

Signalen van een ontsteking van het tandvlees zijn: rood, gezwollen of slap tandvlees; snel bloedingen bij tanden poetsen, flossen of tijdens het eten; vieze smaak; slechte adem; droge mond; blaasjes in de mondholte en/of op de lippen.

Pijn is vaak afwezig, waardoor ontstekingen in de mondholte lange tijd onopgemerkt kunnen blijven.

Voorkomen

Het is belangrijk om ontstekingen van het tandvlees zo goed mogelijk te voorkomen of op tijd te stoppen: als een ontsteking te ver vordert, kan ze uitbreiden naar het kaakbot (we noemen dit dan parodontitis) en ernstige onomkeerbare schade aanrichten.

Een goede mondhygiëne volstaat meestal om tandvleesontsteking te voorkomen: poets consequent 2 maal per dag (liefst met een elektrische tandenborstel), gebruik flosdraad, interdentale borsteltjes, een mondspoeling en een tongschraper.

Daarnaast is een regelmatige controle bij de tandarts noodzakelijk, ten minste eenmaal per jaar, zodat het tandsteen grondig kan verwijderd worden.

Naast het beperken van tandplak is het ook aangewezen om eventuele andere risicofactoren weg te nemen door:

  • te stoppen met roken
  • voldoende te drinken om een droge mond te voorkomen
  • je bloedsuiker goed onder controle te houden bij diabetes
  • met je arts het gebruik te bespreken van geneesmiddelen die tandvleesontsteking in de hand werken.

Oplosingen

Bij een aanhoudende tandvleesontsteking is een professionele reiniging noodzakelijk, waarbij de tandarts of parodontoloog alle tandplak en tandsteen grondig verwijdert. 

De tandarts of parodontoloog zal je ook de juiste technieken aanleren voor het poetsen van je tanden en het proper houden van de ruimte tussen je tanden. 

Soms is het tijdelijk gebruik van een ontsmettende mondspoeling aangewezen, op advies van je tandarts, parodontoloog, arts of apotheker. 

Enkel in uitzonderlijk ernstige gevallen is soms een tijdelijke behandeling met antibiotica nodig.

Deel deze pagina:
Gratis verzending

Op alle bestellingen boven €39,00 gratis levering binnen België (boven €89,00 gratis levering naar Nederland).

Snelle levering

We trachten elke bestelling zeer snel te leveren. We kozen voor Bpost, het postbedrijf van België.

Gespecialiseerde service

Onze specialisten selecteren de beste producten. U zal bij ons enkel kwalitatieve originele producten vinden;

Ons retourbeleid

Wij willen voor iedere klant de beste service. Om kwaliteit en goede prijzen te garanderen doen we niet aan gratis retour.