Mijn mandje

Gratis verzending vanaf € 39 (Nederland vanaf € 89)! Bestellingen worden dezelfde werkdag verzonden

Wat te doen bij luizen?

Hoofdluizen zijn kleine insecten die op de hoofdhuid leven en er bloed zuigen om er zo te overleven. Tijdens een luizenbeet spuiten ze ook wat speeksel in de huid wat die typische jeuk kan veroorzaken. 

Luizen kunnen op zich geen kwaad voor de mens maar zijn enkel vervelend door de jeuk die ze veroorzaken. Ze kunnen niet springen, enkel kruipen, en verplaatsen zich dus van hoofd naar hoofd bij direct contact tussen verschillende mensen. Doordat dat luizen zich heel snel verspreiden, behandel je best zo snel mogelijk. 

Hoofdluizen kunnen bij iedereen voorkomen en wijzen dus niet op een slechte hygiëne.

Opsporen

Luizen opsporen lukt het beste met de nat-kam-methode:

 • Bevochtig het haar met lauw water
  Dit zorgt ervoor dat het kammen vlotter verloopt en de haren dichter bij elkaar staan, waardoor je dan ook meer kans hebt om de luizen te zien. 
 • Gebruik conditioner
  Breng een overvloedige hoeveelheid aan op het natte haar, zo krijgen de luizen minder grip op het haar en glijdt de kam er beter door. Spoel het haar dus niet uit na het aanbrengen van de conditioner.
 • Gebruik een luizenkam
  Kam van achter bij de nek naar het voorhoofd, lok per lok. Je vindt de luizen vooral in de nek, achter de oren en in de pony dus vestig daar extra je aandacht op.
  Let op: druk je kam goed tegen de hoofdhuid, want luizen nestelen zich zo dicht mogelijk bij de huid.
 • Veeg na elke beweging de kam af aan een witte zakdoek, servet of keukenpapier
  Luizen hebben een grijswitte tot bruine kleur en zijn tot 3 mm groot. Je kan ze dus goed onderscheiden tegen de witte achtergrond.
 • Bij constatering van hoofdluis is het belangrijk om ook jezelf en andere leden van het gezin te controleren.
 • Meld hoofdluis daarnaast aan de leerkracht op school, de sportvereniging en/of de naschoolse opvang.

Behandelen

Als je luizen ontdekt, is het belangrijk om iedereen in het gezin met luizen tegelijkertijd te behandelen, want anders is er een grotere kans op herbesmetting.

De verschillende types van behandeling even op een rijtje:

 • Producten zonder insecticiden
  Deze producten werken enkel fysiek in op de luis waardoor hoofdluizen er ook geen resistentie voor ontwikkelen.
  De meest gebruikte ingrediënten zijn dimeticone, INN (isononyl isononanoaat) en octaandiol. Dimeticone is  een silicoonachtige stof die een verstikkende film rond de luizen legt waardoor deze door een tekort aan zuurstof sterven.
  Octaandiol en INN werken door de beschermende waslaag aan de buitenkant van de luizen op te lossen, waardoor ze sterven door uitdroging. Deze ingrediënten worden goed verdragen door het haar en de hoofdhuid, de shampoos en lotions zijn geurloos en gemakkelijk in gebruik.

 • Met insecticiden
  Er bestaan ook shampoos en lotions op basis van insecticiden die luizen en neten doden door ze te vergiftigen. Dergelijke producten hebben wel als nadeel dat de luizen er resistent tegen kunnen worden en ze dus hun doeltreffendheid verliezen. Het gebruik van dergelijke producten wordt afgeraden bij heel jonge kinderen, bij zwangere vrouwen en bij vrouwen die borstvoeding geven.

 • De nat-kam-methode
  Met hierboven beschreven nat-kam-methode kan je zowel luizen en neten opsporen als verwijderen op een natuurlijke manier. 
  Je herhaalt dit best om de twee à drie dagen, gedurende minimum 2 weken en telkens gedurende 15-20 min. Deze methode is dus tijdsintensief en vraagt veel discipline.

Bij alle behandelingen is het belangrijk om de instructies op de verpakking van het product nauwkeurig te volgen en de termijn van inwerking en een eventuele 2de behandeling strikt te respecteren.

In huis

Luizen kunnen maximaal 48u overleven buiten de hoofdhuid, de kans op een herbesmetting via kledij of voorwerpen is dus minimaal. Bij een hardnekkige luizenplaag kan het toch interessant zijn om de volgende maatregelen te nemen.
 • Reinig kammen en haarborstels in heet water, laat ze minstens 5 minuten weken.
 • Was lakens, handdoeken, mutsen en sjaals op 60 graden.
 • Wat niet op 60 graden kan gewassen worden (bijvoorbeeld knuffels), kan je in de diepvries steken gedurende 24u of gewoon in een afgesloten plastic zak voor 48u.
Deel deze pagina:
Gratis verzending

Op alle bestellingen boven €39,00 gratis levering binnen België (boven €89,00 gratis levering naar Nederland).

Snelle levering

We trachten elke bestelling zeer snel te leveren. We kozen voor Bpost, het postbedrijf van België.

Gespecialiseerde service

Onze specialisten selecteren de beste producten. U zal bij ons enkel kwalitatieve originele producten vinden;

Ons retourbeleid

Wij willen voor iedere klant de beste service. Om kwaliteit en goede prijzen te garanderen doen we niet aan gratis retour.