Mijn mandje

Vanaf 1 oktober kan iedereen direct in een van onze apotheken een griepvaccin afhalen zonder artsenvoorschrift. Burgers die behoren tot één van de risicogroepen krijgen het vaccin bovendien grotendeels terugbetaald.

Komende winter griepwinter?

Komende winter dreigt een griepwinter te worden volgens de experten wereldwijd. Door de lockdown en alle coronamaatregelen hebben we afgelopen jaar geen griepseizoen gehad. Daardoor hebben we minder antistoffen aangemaakt tegen het virus en zouden er het komende griepseizoen dus meer mensen vatbaar kunnen zijn voor de griep. Hoe meer coronabeperkingen wegvallen, hoe groter de mogelijke griepimpact op een minder resistente bevolking. Bovendien kan er vaccinmoeheid optreden door de COVID-19-vaccinatiecampagne. In de afgelopen jaren, toen er nog geen sprake was van het coronavirus, telde België op het hoogtepunt van de griepepidemie gemiddeld 300 tot 1.000 besmette personen per 100.000 inwoners.

Zich laten vaccineren en de hygiënische maatregelen respecteren, zijn dan ook nog steeds de beste oplossingen om zich te beschermen tegen de griep en de complicaties ervan. Daarbij dienen de risicopersonen zo breed mogelijk bereikt te worden, om een overbelasting van het gezondheidssysteem te voorkomen.

Afhalen vaccin in de apotheek vanaf 1 oktober ’21

Vanaf 1 oktober 2021 kan iedereen direct bij de publieke officina-apotheker een griepvaccin afhalen zonder artsenvoorschrift.

De apotheker kan ook onmiddellijk de derdebetalersregeling toepassen voor alle patiënten die tot de RIZIV-risicogroepen behoren. Alleen voor deze burgers uit de risicogroepen is het vaccin grotendeels terugbetaald. 

Het gaat om twee categorieën, bepaald door de Hoge Gezondheidsraad. 

Tot categorie A behoren onder andere de 65-plussers, patiënten van alle leeftijden met een onderliggende chronische aandoening, mensen met een BMI hoger dan 35, mensen die werken in de gezondheidssector en zwangere vrouwen. 

Tot categorie B behoren personen tussen 50 en 65 jaar, zelfs indien ze niet aan een risicoaandoening lijden.

Vaccineren vanaf 15 oktober 

De periode om je te laten vaccineren tegen de griep start pas vanaf 15 oktober, en dit op voorstel van de taskforce ‘vaccinatie’ en conform het advies van de Hoge Gezondheidsraad. 

een schematische uitleg ivm voorschriften voor griepvaccinatie
Deel deze pagina:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Gratis verzending

Op alle bestellingen boven €39,00

Snelle levering

We trachten elke bestelling zeer snel te leveren. We kozen voor Bpost, het postbedrijf van België.

Gespecialiseerde service

Onze specialisten selecteren de beste producten. U zal bij ons enkel kwalitatieve originele producten vinden;

Ons retourbeleid

Wij willen voor iedere klant de beste service. Om kwaliteit en goede prijzen te garanderen doen we niet aan gratis retour.